Monday, 9 May 2011

pemimpin akan datang

teringat kak niza suruh tulis pasal student... dia kate tulis pasal student lagi best dan lagi lama ingat... (kak niza adalah senior n kakak yg bakal melangsungkan perkahwinan hujung bulan ni) kema doakan kak niza bahagia dunia akhirat... wanita solehah ni. lagi sorang kakak saya bakal meraikan walimahnya, kak aishah.... solehah sangat orangnya.. pasti bakal zauj dia pon soleh, mabruk untuk antum)

ehem... dgr cerita ada orang bakal dirisik juga cuti ni.. ehem.. tahniah sahabat ku!! insyaALLAH dah merisik, xlama dah bertunang, xlama jugak nk kahwin, cepat2 la kahwin.. I think you know who you are. pasti tersenyum2 macam berzikir.. bak kate abg azwan.

back to the story pasal student. sangat best mengajar kat USJ, mengajar kat klang pon sangattttt seronok. setiap pertemuan pasti diselangi perpisahan kan? memang ragam dunia. tak boleh nak elak dah. perpisahan yang paling pasti adalah apabila mati.... (Ingatlah mati, manusia yang paling bijak adalah yang sentiasa mengingati mati.). buat adik-adik didikku. semoa ALLAH merahmati kalian dan sentiasa menjaga kalian.

dalam nak tinggal diorang meneruskan kehidupan di zaman penuh cabaran ni, sedih dan risau memikirkan keadaan mereka. ada yang mengaku pada saya, dia dah lama tak solat gara-gara kawan-kawan pon tak solat, takde orang nak mengajak solat, dia tahu semua benda, tapi dia mempunyai masalah tidak percaya pada kewujudan ALLAH. macam mana? separa percaya separa tak percaya. mengucap saya dengar, dia memepertikaikan macam-macam. risaunya nak tinggalkan mereka. apa yang saya mampu, mendoakan dari jauh. semoga ALLAH memberi hidayah dan petunjuk padamu. banyk lagi cerita, pasal student terlibat dengan dadah, arak. ya ALLAH... risau nya dengan remaja sekarang. kalau mcm ni lah pemimpin negara kita akan datang, bagaimana lah agaknya negara kita nnti... bagaimana lah Islam nanti. sekarang baru saya nampak, realiti kehidupan masa kini.

sape-sape yang ade adik, jaga lah adik anda. didiklah sebaik mungkin. kita usaha. sape-sape yang ada anak dah, didiklah dengan didikan Islam. mcm mana pon, tarbiyyah dzatiyyah perlu. didiklah hati kite juga. sentiasa muhasabah...InsyaALLAH, selamat dunia akhirat. kita usaha dan sentiasa bertawakal pada ALLAH. sebab pergantungn kita sepenuhnya pada ALLAH.

"Show us the straight way" Al-Fatihah:5

p/s: nak g cameron laaa... =)
kpd sahabat saya, moga ayah mu sihat dan dirahmati ALLAH...

No comments:

Post a Comment